#zwerfie-opvanghuis

Zwerfie-opvanghuis

Wat is een #zwerfie-opvanghuis?

Een #zwerfie-opvanghuis is een openbare vuilnisbak die is voorzien van een professionele sticker.

opvanghuizen

Zo willen we op een positieve en ludieke manier meer aandacht genereren voor het zwerfafvalprobleem.
We willen mensen motiveren om één stuk zwerfvuil per dag op te ruimen. Zo dragen we bij aan een schonere straat, wijk, dorp, stad, land en wellicht ook nog een schonere zee! Het is ons doel om in iedere gemeente van Nederland minimaal één openbare vuilnisbak om te toveren tot #zwerfie-opvanghuis.

Op 10 oktober 2014 opende in Cuijk het allereerste zwerfie-opvanghuis, niet ver van de plek waar Henk Vrugt op 6 februari 2014 de eerste #zwerfie op Twitter postte.
Sindsdien worden er her en der in het land prullenbakken voorzien van een professionele ‘transfer’ sticker. Het doel: mensen uitnodigen één stuk zwerfvuil dat verweest op straat ligt een goed onderkomen te geven.

Op de kaart hieronder kun je de zwerfie-opvanghuizen in het land (en zelfs al in België!) opzoeken. Doe je een donatie (zwerfafval op de gewone manier opruimen) in een zwerfie-opvanghuis, dan zien we je graag met een foto op Twitter, Facebook of elders op social media, vergeet dan niet de hashtag #zwerfie

Open je eigen #zwerfie-opvanghuis

Wil je ook een #zwerfie-opvanghuis in jouw buurt openen? Lees dan snel verder.

Ja, ik wil meedoen, hoe kom ik aan zo’n sticker?

Je kan de stickers bestellen in de kleuren zwart, wit en/of roze bij 1 via info[at]stichtingklean.nl
We houden een maximum aan van twee stickers per persoon aan, zodat de spreiding over Nederland zo groot mogelijk is.

Kosten en betaling?

De stickers hebben we professioneel laten maken en kosten € 10,00 per stuk als je ze ophaalt bij een contactpersoon. Verzenden kost € 2,00 euro.
Je steunt er het werk van stichting Klean mee. De enige stichting waarbij er niets aan de strijkstok blijft hangen, des te meer aan de grijpstok.
Je kunt het geld overmaken naar stichting KLEAN op nummer NL16 TRIO 0197 9898 45 onder vermelding van #zwerfie-opvanghuis en je woonplaats of je kunt contant betalen bij het afhalen. Als je het geld hebt overgemaakt ontvangen we graag een schermprintje van de overboeking. Dan kunnen we je de sticker sneller toesturen.

OK, ik heb een sticker, wat doe ik nu?

transferbuttonPlak de sticker netjes, dus leesbaar en evenwichtig gepositioneerd (alsof het altijd al op de bak hoorde), op een vuilnisbak in een druk gebied waar veel mensen voorbij komen (let op: a.u.b. niet op een NS station, daar bestaat de kans zeer groot dat ze snel worden verwijderd). Lees de handleiding voor het aanbrengen zorgvuldig: zwerfie-transfer (pdf).

Na de opening van een #zwerfie-opvanghuis:

Geef de locatie van het opvanghuis zo nauwkeurig mogelijk door aan @zwerfie op twitter of mail het naar je contactpersoon zodat we het opvanghuis kunnen toevoegen aan de overzichtskaart. Graag ontvangen we een close-up foto en een foto met de omgeving herkenbaar op de achtergrond.

Meld de opening van het opvanghuis indien mogelijk met een foto op Facebook, Twitter of andere social media. Neem hierbij in de begeleidende tekst het woord “#zwerfie-opvanghuis” op. Het streepje achter #zwerfie is belangrijk zodat het bericht dan ook in beeld komt onder de noemer (hashtag) #zwerfie.

Probeer ook lokale nieuwssites en andere media te bereiken. Het gaat er tenslotte om aandacht te vragen voor het zwerfafval-probleem en zoveel mogelijk mensen mee te laten doen met het dagelijks oprapen van een stuk zwerfafval. We waarderen het als je bij melding geen verband legt met landelijke of lokale politieke partijen of andere organisaties. Indien nodig kunnen we je hierbij van een tekst voorzien.

Vind je het moeilijk om media te woord te staan (mochten ze gaan reageren op je berichten) verwijs ze dan naar @zwerfie op Twitter.

Controleer bij gelegenheid of het opvanghuis nog bestaat. Melding in geval van problemen wordt gewaardeerd.

En tot slot: doneer af en toe zelf ook een stuk zwerfvuil aan het opvanghuis en meld dat op Twitter, Facebook of andere social media met #zwerfie-opvanghuis in de tekst.

Zwerfie-opvanghuizen op de kaart

Hier vind je alle locaties waar een zwerfie-opvanghuis geopend is. In het geel is de allereerste aangegeven, in het rood alle geopende zwerfie-opvanghuizen, compleet met foto en openingsdatum. Helaas komt het voor dat de eigenaar van de vuilnisbak de transfer verwijderd. Deze opvanghuizen beschouwen we als gesloten en kleuren we grijs op deze kaart.

Hebben we een opvanghuis nog niet gepubliceerd of heb je een opmerking over een zwerfie-opvanghuis? Twitter een foto (bij voorkeur met een stuk herkenbare omgeving) dan naar @zwerfie of stuur een email naar zwerfie013@gmail.com o.v.v. de exacte locatie en de datum waarop de opening plaatsvond.

Helaas zijn er ook ijverige ambtenaren die de stickers weer verwijderen. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze de term #zwerfie nog niet kennen. Of omdat ze regeltjes (en mag niet gestickerd worden op prullenbakken) belangrijker vinden dan een schone omgeving. We kunnen er alleen maar naar raden.  De opvanghuizen in Amsterdam-Noord en Eindhoven zijn helaas al weer gesloten.