Over #zwerfie

#Zwerfie

Een zwerfie is een selfie van diegene die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post onder vermelding van #zwerfie. Op 6 februari 2014 initieerden Stichting Klean en Henk Vrugt #zwerfie. De mensen die #zwerfie gebruiken laten zien dat het heel gewoon is om een stukje zwerfafval op te ruimen. Ontzettend veel mensen doen dit namelijk al. Wij opereren onafhankelijk en staan voor een schone Aarde. De miljarden kilo’s aan ‘plastic soep’ worden grotendeels veroorzaakt door mensen die één zakje of flesje laten vallen en denken “ach dat ene stukje maakt niets uit”. Een enorme kracht dus: een dingetje doen waarvan je denkt dat het niet uit maakt! Diezelfde kracht willen wij gebruiken om de groei van de plastic soep te stoppen: ruim elke dag minstens één stuk zwerfvuil op. Doe dit niet stiekem! Ook al zul je je in het begin misschien er een beetje voor schamen. Die schaamte hebben we allemaal ervaren. Maar door het zichtbaar te maken hoeveel mensen dit al dagelijks doen, zal het steeds meer normaal worden. En daarom dus ….

#zwerfie

 

 

Woordenboeken

Op 10 december 2014 verkoos Prisma taal ‘zwerfie’ tot woord van het jaar. Degene die de betekenis van zwerfie wil opnemen in een woordenboek, willen we het graag makkelijk maken:

image

 

 

In 2017 kwam ons ter ore dat zwerfie ook in de online versie van het Van Dale woordenhoek is opgenomen. Helaas is dit woordenboek alleen toegankelijk voor abonneehouders. Misschien mogen we zwerfie ook in de volgende druk van de papieren ‘dikke’ Van Dale verwelkomen…

 

Opgeruimde groet,

het #zwerfie-team.